Make (Rijssen-)Holten great again!

Rijssen –De onlangs verschenen video waarin de relatie tussen Rijssen en Holten op z’n Trumpiaans wordt bekeken, is een ludieke actie van SGPJ-Rijssen. De lokale jongerenafdeling van de SGP wil hiermee een positieve bijdrage leveren aan de beeldvorming van de samenwerking tussen de twee plaatsen die voortkomt uit de gemeentelijke fusie van Rijssen en Holten in 2001.

af

e samenvoeging van het meer op Salland gerichte Holten en de protestantse Rijssense enclave aan de rand van het overwegende Roomse Twente ging 16 jaar geleden niet zonder de nodige discussies. Heden ten dage is hier nog maar weinig meer van te merken. Maar zo af en toe worden de verschillen toch eventjes zichtbaar. Het Christenlijke karakter van Rijssen, met name de zondagsrust, is dan voor sommigen een geliefd aambeeld.

Dit bleek maar weer tijdens afgelopen carnaval in Holten. Dit bracht de SGP jongeren in Rijssen op een idee. Voorzitter Rick van Dijke (18): “Onder de naam ‘Vrij Holten’ werd via een van de carnavalswagens een oproep gedaan voor een onfhankelijk Holten en een muur tegen Rijssense dictatuur. Met dit plaagstootje richting Rijssen werd vooral de SGP op de korrel genomen. Maar deze ludieke actie had bij een enkeling een wat negatieve afdronk. En daarom willen wij hier graag wat tegenover stellen.

Wie ons volgt, weet dat ook wij niet vies zijn van ludieke acties, uiteraard met positieve insteek. In de video hebben we dan ook geprobeerd om in te spelen op het ietwat cynische, negatieve oordeel dat sommige Holtenaren hebben over de samenwerking met Rijssen. Tegenover dit negatieve oordeel hebben we veel positieve gevolgen van de samenwerking gezet.

Dit doen we door op Trumpiaanse manier de ontwikkelingen in Holten van de laatste jaren na te gaan. De ‘Trump stem’, ondersteund door mooie beelden, benoemt de veranderingen in Holten op een negatieve manier. Maar als aan het eind de resultaten worden opgesomd, dringt de vraag op hoe negatief dit nu eigenlijk allemaal is.

De conclusie kan natuurlijk niet anders zijn: Holten is er met de samenvoeging helemaal nog niet zo slecht van af gekomen. Door middel van deze video willen we dan ook op eigentijdse manier de positieve ontwikkelingen onder het voetlicht brengen. En wat de plannen voor een onafhankelijk Holten betreft zou ik met de slotzin uit de video willen zeggen: “..it’s better to stay together after all.”